Nylund skole og lokalsamfunnet III

Dette er siste delen av tidligere rektor William Ostemanns kronikk over Nylund skole fram til 1987 – året skolen ble 70. I denne artikkelen kommer vi næmere vår egen tid; men først et glimt av etterkrigstida gjennom noen gamle bilder:

Vedskier Nylund skole

Sløyd, Nylund skole

1. Skolen marsjerer til kaien med vedskier som skal sendes som gave til Danmark. Høsten 1945.


2. En fjåg gutteklasse i formingssalen. Utstilte arbeider på veggen i bakgrunnen.

3. Mens det ennå var «rene» klasser på Nylund.

 

 

 

Nylund – Idrettsskolen
I 50-årene får Nylund status som Idrettskolen i byen. Hele fire fotball-mesterskap med flotte minnestatuetter vinner elevene fra Nylund. I tillegg går skolen flere år på rad seirende ut av mesterskapene i fri-idrett, svømming, stafetter samt noen volleyball-, handball- og skøyteturneringer.
Fete overskrifter som Nylund i teten, Nylund best i byen og Nylund suveren vinner var jevnlig å se i byens aviser.
Femtiårene kan kalles idrettens gullalder for Nylund skole. Senere idrettstrenere som Kjell Schou Andreassen, Gustav Hult, brødrene Tore og Kjell Bjørnsen er blant dem som gjor ære på skolen sin. Tvillingparet Bjørnsen husker nok fotballfinalen i 1956 på SIF stadion. Hornblåserne fra Nylund-korpset stemmer i med feiende fanfarer hver gang målene triller inn mot Kvalaberg. Hele fem ganger. For en stemning, for en jubel! Jeg var ung gymnastikklærer og ser tilbake med stor glede på denne epoken i skolens historie.

Musikk
Fra tidligere år har Nylund hatt jentekor som Sigrid Hoffmann leder i starten. Senere dirigerer Mikkjel Borrevik koret i en årrekke. Han er også dirigent for guttekorpset. Kordeltakerne kommer fra de to øverste jenteklassene.

Endringer i skolen
Rekken av fag og undervisning har endret karakter på 70 år. Det heter ikke lenger geografi, historie, religion, skriving osv. Nå bruker vi ord som kristendom, musikk, heimstadlære og forming, mens regning er blitt matematikk fra første klasse av. Engelsk får elevene lære fra 4. klasse, og i 3. klasse er det obligatorisk svømmeopplæring.
Vi har fått fem dagers uke. Skoledagen starter klokken 8 om morgenen. Pausen midt på dagen er utvidet. Til den medbragte skolenista får barna nå kjøpt melk.
Nylund skole har sine 1.-3.- klasser i annen etasje, mens de øverste klassetrinnene holder til i tredje etasje. Hver av disse etasjene har mediatek og egne rom for støtteundervisning.
Den første datamaskinen er forlengst kommet til skolen, og flere vil følge. Kanskje kan undervisning i data allerede begynne i løpet av neste skoleår.
Gymnastikkbygget skal endelig få sine nye dusjrom og garderober. Arbeidet er nettopp startet. Den gamle planen om å forbinde hovedbygget med gymnastikkbygget, er skrinlagt. Nå kommer det et tilbygg til gymsalen i første etasje langs inn-gangspartiet ut mot skolegården. Vi ser fram til at det skal stå ferdig i løpet av jubileumsåret.
Fra seks parallelle klasser på hvert trinn 64 år tilbake i tiden med et barnetall på over 30 pr. klasse, har Nylund skole de senere årene minsket i elevtall og har stabilisert seg på to paralleller. I dag rommer Nylund barneskole 260 elever med et klasse-gjennomsnitt på noen og tjue. Personalstaben teller 22 lærere, rektor, undervisningsinspektør, kontorfullmektig og vaktmester. Dessuten har skolen åtte rengjøringsassistenter. I de gamle relieffene på murveggene utenfor står store, stiliserte kjeruber og dyr. Lyttende og tause passer de på barna innenfor. Der pulserer livet. Blokk-fløytene lyder. Det braser i stekepanner. Bunnsaga i kjelleren synger. Det unge Norge jobber.

Tross sine 70 år —
Nylund skole er ingen pensjonist.

Legg igjen en kommentar

Artikler og nytt fra Nylund skole og Østre bydel i Stavanger