Juleansjos

 

Ansjos er egentlig en liten sildeliknende fisk som ble saltet og kjent her i Norden som «Ansjos»; men da stort sett laget av brisling. Siden overfisket nesten har utryddet fisken i vill tilstand, blir de små ansjosboksene litt dyrere etter hvert i Spania, Frankrike og andre middelhavsland, mens det hos oss er mest svenskene som holder liv i tradisjonen. 

 

 

I dag er det vel bare spesielt interesserte igjen i Norge som i hvert fall kjøper ansjos til jul; et minne om brislingtida i sør-Norge da nedlagt brisling-ansjos i julekrydder og laurbærblad kunne smake himmelsk godt dersom den ble kjøpt hjemmelaget.

Men juleansjosen som er å få nå er ikke helt borte den heller. Den bør fileteres, hvis du klarer det, eller i alle fall renses med skarp kniv slik at beiske innvoller blir fjernet. Skal du filetere, gjør du det med hele brislingen lagt på fjøl og den skarpe fileterkniven skjærer og løfter av fileten fra like bak hodet og til halen. Tør den litt med kjøkkenpapir og legg den på egg slik som bildet under til venstre.

 

Du kan med fordel bake dansk rugbrød med
kjøpt rugmel i butikken. Du trenger bare en kjøkkenmaskin til elting; ikke noe klisset mel på hendene, men hell det rett i formen. Husk bare på at det skal 8 dl vann til, ikke 6 dl som det står på ett av merkene.

Lager du det slik, er du garantert å rykke tilbake mange år hvis du har noen år på nakken, til en smaksopplevelse av den autentiske sorten!

Legg igjen en kommentar

Artikler og nytt fra Nylund skole og Østre bydel i Stavanger