Aage Egeland – sanger fra Stavanger

Aage ble sanger og revyartist i årene før krigen i en tid hvor nordmenn bodde i ett av de fattigste landene i Europa. Snekker, sjømann eller bokholder eller til nød lærer kunne man bli, men sanger var ikke helt etter reglene på denne tiden i en provinsby.

Derfor måtte han reise til Oslo for å lære å rulle på r-ene og kvitte seg med mest mulig av ‘dialektpreget’ …

Leser du videre og trykker på lenken helt nederst i teksten, vil du se titlene fra CDen som familien hans kompilerte etter hans død, og du kan også lytte til et utdrag av ‘Lukk opp ditt vindu’. I et historisk perspektiv er de interessante fordi de sammenfaller med annen historieforskning og førstehåndsopplysninger fra 30-årene: elendighet og truende politiske tendenser i Europa sto i rak motsetning til troen på fremtiden blant folk fra alle samfunnslag.

Kunne man synge om lykke og kjærlighet da, kan man kanskje gjøre det samme nå?

 

Aage Egeland (4.3.1914-21.4.1993) Det var i begynnelsen av 1930 – årene han trådte fram i rampelyset for alvor. Det startet med en opptreden i en Frisinn-revy med Harry Larsen ved piano. Han var også med på de lokale markedsukene i Folkets Hus med lokale krefter som Aslaug Tønnesen, Magnus Samuelsen, Alfred Bredahl, Calle Somme med flere. I 1937 hadde disse lokale kreftene en 17. mai-revy: «Bedre tider» som ble en suksess.

I 20 års alderen ble han engasjert som vokalist på Fosses kafe i Stavanger. Han sang også en del på Promenaden i Stavanger. På Fosses kafe ble han rent tilfeldig «oppdaget» av en representant for His Masters Voice (HMV), og så bar det til Oslo for prøvesynging. Reisen måtte han betale selv. HMV likte hva de fikk høre, og så ble det platekon­trakt. I 1936 flyttet han til Oslo for å følge opp dette engasjementet, men han kunne ikke bare leve av platekontrakt. Han var avhengig av å ha andre oppdrag. I fire år arbeidet han for Hans Erichsen, som la ut på turnéer vår og høst. Om sommeren jobbet han som vokalist på Oslo – restauranter.

Når det gjelder grammofon – innspillinger, så vil en gjerne huske noen av slagerne som «Drømmepiken», «Lukk opp ditt vindu» og «Den gamle grind». Den første platen som Aage Egeland spilte inn hos HMV var den engelske vals «Drømmepiken» som ble en publikumstreffer av rang. Platen solgte over 6.000 eksemplarer som var et meget stort opplagstall i de dager. Han sang inn på grammofonplater, ca. 45 – 50 melodier i Iøpet av sin karriere. Senere kom melodier som » En gatesang fra Napoli», «En fattig hytte», «Barndomshjemmet», «De vakreste øyne i verden» og ikke å forglemme en av de største tangosuksesser «Tangodronning er du». Han sang også inn plater med Gerd & Otto, bl.a. «Vi skal ut og gjøre livet til en sang» Så ble det flere år pa turné med Hans Erichsens ensemble hvor bl.a. Jens Bock -Jensen, Arve Oppsal, Ivar Ruste, Gerd og Otto var med i ensemblet.

Innimellom turnélivet dukket han opp i fødebyen som konferansier ved underholdningsshow i Bjergsted – vekselsvis med Gunnar Eide. Han hadde også en del opptredener på Rogaland Teater når de hadde oppsett av musi­cals.

Etter krigen trappet han ned sin turnévirksomhet og begynte med opptre­dener i varieteten i Stavanger Fornøyelsespark. Her var han konferansier og skuespiller i Leonardis teater. I sjømannskomedien «Oppvask ombord» gjorde han stor lykke. Han hadde også mange opptredener på Rundquist tivoli i Schankeholen.

I 1948 sluttet han som profesjonell artist og livberget seg som formann på skofabrikk. Så kom han inn i Forsvarets velferdstjeneste. Med sin lange erfaring fra turnéliv og konferansiervirksomhet og med sin evne til å engasjere andre, var han utvilsomt den rette mann på rett sted. I 1950-årene var sangen mer en hobby, men han og Finn Våland hadde et program i Stavanger som heter «Huske du?» bl.a. på Alstor og KNA-hotellet. Finn Valand og Aage Egeland var i gang med denne tittelen » Husker du?» mange år før Odd Grythe brukte den på sine TV – program.

Etter sin jobb i Forsvaret, reiste han til Voss som sosialsekretær på Framnes kursted. Her fikk han bruk for sin erfaring med å rehabilitere mennesker som hadde havnet på livets skyggeside. I hans senere karriere var han med i Odd Grythes program » Husker du?» hvor han bl. a. sang «Ti smutsiga små fingrar».

Som pensjonist opptrådte han gjerne på eldretreff og sosiale samvær.

Trykk HER for å høre et utdrag av «Lukk opp ditt vindu»

Legg igjen en kommentar

Artikler og nytt fra Nylund skole og Østre bydel i Stavanger